Articol
Mecanism Elvetian VS Mecanism Japonez

Mecanism Elvetian VS Mecanism Japonez

Cristi Neacsu

Mecanism Elvetian VS Mecanism Japonez – Elvețienii sunt cunoscuți pentru câteva lucruri: brânză, ciocolată, o politică externă neutră și – desigur – pentru ceasuri. Probabil ați recunoscut eticheta „Swiss-Made” pe un ceas ca fiind o marcă de distincție. Și dacă ați cumpărat vreodată un ceas, probabil că ați întâlnit și termenul „Swiss Movement” la un moment. Dar ce este exact o mișcare elvețiană și cum se deosebește de cea japoneză?

Sa le luam pe rand: Ce este mișcarea unui ceas?

„Mișcarea” unui ceas se referă la partea dispozitivului care conduce mâinile/indicatorilor situati pe cadranul unui ceas. Este adesea descris ca „inima” unui ceas, dar poate „creierul” ar fi un termen corect – pe lângă afisarea timpului zilei, funcțiile miscarii unui ceas pot sustine si calendarul și cronograful său.

Ce este o mișcare elvețiană/mecanism elvetian?

Chiar și mai putin pasionati de ceasuri recunosc că Elveția stabilește standardul după care sunt judecate toate celelalte ceasuri. Excelența în meșteșug și ceasornicărie sunt componente importante ale identității naționale elvețiene și de aceea vedeți in descrierile produselor etichete precum “Swiss quartz movement” sau “Swiss movement.”

Mecanism Elvetian
Mecanism Elvetian creat de Patek Philippe

Este interesant faptul că elvețienii nu au fost primii care au făcut ceasuri suficient de mici pentru a fi puse la mana; de fapt germanii au făcut-o mai întâi. Primele ceasuri minuscule care au fost făcute pentru a fi purtate au fost create undeva între 1509 și 1530, cu cel mai timpuriu ceas documentat oficial creat în 1530 de Peter Henlein la Nürnberg, Germania. În această perioadă, ceasurile aveau o lungime de peste 8 centimetri – puțin prea mari pentru a încapea într-un buzunar. Deoarece ceasurile erau rare și scumpe, doar nobilimea își putea permite să le dețină.

În timpul secolului al XVI-lea, industria de ceasuri elvețiene a inceput incet sa se miste, odata cu huguenotii francezi – refugiați au intrat în Elveția pentru a scăpa de persecuția religioasă. Când s-au stabilit la Geneva, și-au adus abilitățile de ceasornicari. Dupa un secol, Geneva își câștigase o reputație in ceasornicăria de înaltă calitate. Până la sfârșitul secolului 18, Geneva exporta peste 60.000 de ceasuri anual! Au existat multe inovații în acea perioadă, inclusiv cele ale lui Abraham-Louis Perrelet, care în 1770 a creat ceasul „perpetuu” – baza pentru ceasul cu auto-infasurare modern.

Mecanism Elvetian VS Mecanism Japonez

Spre deosebire de germani sau elvețieni, pentru japonezi, industria ceasurilor este mai mult un fenomen din secolul XX, și a crescut exponențial în ultimii ani. Înainte de anii 70, industria elvețiană de ceasuri producea peste 50% din piața mondială de ceasuri. Adică au făcut-o până când Seiko, o companie japoneză de ceasuri, a introdus primul ceas de mână cu cuarț din lume și l-a numit „Astron”.

Seiko Astron

În anii următori, această tehnologie a devenit din ce în ce mai populară și căutată – atât de populară, de fapt, incat a existat o „criză a cuarțului” în industria elvețiană de ceasornicarie. Deoarece Elveția nu s-a adaptat la schimbări, aceasta criza a provocat tulburări economice și pierderi masive de locuri de muncă – dar pentru companiile de ceasuri din Japonia și Statele Unite, acesta a stârnit o „revoluție cuarțului”.

Mecanism japonez bazat pe cuart

Tehnologia cuarțului a provocat tulburări în industrie, iar în următoarele câteva decenii a fost luptată acerba pentru a oferi cele mai bune, mai subțiri și cele mai valoroase ceasuri high-end. În cele din urmă, Elveția și-a putut răscumpăra reputația la începutul anilor ’80 cu câteva inovații cheie și pachete de salvare financiară. Pe măsură ce tehnologia cuarțului a continuat să se dezvolte. Și totuși, Swiss-Made este standardul de calitate pe care îl folosesc astăzi producătorii de ceasuri.

Care este diferența dintre o mișcare elvețiană și o mișcare japoneză?

Când vine vorba de ceasuri cu mișcari elvețiană și japoneză, există de obicei doi poli de gândire. Și, în general, bătălia se reduce până la una dintre practic și lux. Din punct de vedere tehnic, nu există diferențe uriașe între cele două, dar modul în care acestea sunt elaborate și ce caracteristici primesc cel mai mult accent de către ceasornicar diferă. În general, funcționalitatea este primordiala pentru mișcările japoneze, în timp ce mișcările elvețiene sunt mai mult axate pe măiestrie.

O diferență majoră între cele două tipuri de mișcări este aceea că mișcarea japoneză este asamblată în cea mai mare parte de o linie automata. Acest proces înseamnă o marjă pentru eroarea umană redusa, dar are ca rezultat și un aspect mai puțin detaliat, mai „brut”. Întreaga abordare japoneză se învârte în jurul eficienței și funcționalității. Aceste ceasuri sunt construite cu precizie și eficiență în prim plan, iar estetica pica pe locul doi. Sau chiar trei dupa parerea unor experti.

În timp ce mișcările japoneze pot oferi prețuri mai mici, ceasurile fabricate in Elveția au in spate o istorie impresionanta. După cum am menționat mai sus, elvețienii au creat ceasuri din secolul al XVI-lea, în timp ce mișcarea japoneză nu exista până în secolul XX. În ciuda timpului lor relativ scurt în spațiul producatorilor de ceasuri, japonezii au găsit o soluție pentru lux la prețuri mai mici. Cu toate acestea, ceasurile fabricate in Elveția sunt considerate în continuare a fi la cel mai înalt standard de calitate.

De la modelarea metalului până la culoarea mecanismelor, fiecare detaliu este considerat unic. Estetica este esențială pe parcursul proceselor de proiectare și construcție și, în cea mai mare parte, asamblarea mâinilor este încă o parte a procesului de ceasornicărie – un proces pe care japonezii îl automatizează aproape întotdeauna. Tot decorul complicat și orele de muncă afectează prețul unei mișcări elvețiene.

Recomandam

Care este fiabila: mișcarea elvețiană sau cea japoneză?

Desigur, așa cum s-a dovedit la sfârșitul anilor ’70, producătorii de ceasuri japonezi știu cum să creeze un produs pe care oamenii îl vor cumpăra. Ceasurile lor nu sunt cunoscute pentru fiabilitatea sau calitatea lor, dar sunt precise și, de obicei, sunt semnificativ mai puțin costisitoare decât ceasurile cu mișcări realizate în Elveția.

Mecanism Elvetian VS Mecanism Japonez
Cuartz sintetic

Așa cum am menționat mai sus, mișcările japoneze sunt considerate foarte practice, cu un accent mai mare pe precizie și o construcție rentabilă și mai puțin pe aspect. Aceste mișcări sunt create pe linii automate de asamblare, ceea ce contribuie la reducerea costurilor pentru producători.

Pe de altă parte, mișcările elvețiene sunt mișcările automate originale și stabilesc standardul atât pentru precizie, cât și pentru calitate. Mișcările elvețiene trebuie să respecte anumite legi care asigură excelența și precizia și sunt, de asemenea, cel mai adesea asamblate manual – un detaliu care are un impact major asupra calității (și prețului).

Deși depinde cu siguranță de prioritățile și nevoile dvs. particulare, un ceas cu un mecanism elvetian este în general considerat ceasul pe care l-ați dori pentru toata viata – unul care ar putea fi transmis de la o generație la alta.

Concluzii: mecanism elvetian și japonez?

Ambele isi indeplinesc cu bine rolul și ambele sunt folosite de producătorii de ceasuri din întreaga lume. Asa ca depinde doar de dorintele dumneavostra si, bineinteles, de buget.

Producătorul de ceasuri Ryan Jewell descompune două ceasuri: un ceas cu mișcare japoneză și altul cu mișcare elvețiană.

Vezi comentarii

Spune-ti parerea

Your email address will not be published.

TimelessWatch.ro participă la diverse programe de marketing afiliat, ceea ce înseamnă că putem primi comisioane plătite pentru produsele promovate, atunci cand sunteti redirectionati catre magazinele online partenere.

Scroll To Top