Articol
Luneta rotativa – element de bază al ceasurilor pentru scafandri

Luneta rotativa – element de bază al ceasurilor pentru scafandri

Cristi Neacsu
Omega Seamaster PloProf

Luneta rotativa – element de bază ale ceasurilor pentru scafandri – În acest articol din seria noastră despre elementele de bază ale ceasurilor, incercam sa explicam ceea ce este probabil cel mai distinct element al unui ceas de scufundare: luneta rotativă (sau bezelul rotativ).

Funcția sa este de fapt destul de simplă: înainte de coborâre sub ape, marcajul de pe bezel de la ora 12 este aliniat la mâna ce indica minutele, permițând citirea timpului scurs. Combinația de bezel / minut nu măsoară direct cantitatea de aer care rămâne în rezervorul de aer, ci doar timpul efectiv petrecut sub apa.

Luneta rotativa - element de bază ale ceasurilor pentru scafandri
Aquastar Benthos 1 Professional Vintage Diver

O scufundare standard (în care scafandrul este echipat cu un rezervor de aer standard) durează de obicei de la 30 până la 50 de minute, conditionat în mare parte de adâncimea atinsă și de forma în care se află scafandrul (practic, cât de solicitanta este fizic scufundarea). Așa se explică de ce primele 15 – 20 de minute pe incrustarea panoului sunt adesea evidențiate – sfârșitul acestui sector indică teoretic punctul de întoarcere.

IWC Aquatimer Chronograph Edition Expedition Jacques-Yves Cousteau

Din punct de vedere al construcției, există două abordări principale:

1. Luneta rotativa externa

Utilizata pentru prima oară pe ceasurile de scufundare create de Rolex și Blancpain în 1953/54, aceasta este cea mai simplă și mai ușoară abordare. Dezavantajele includ uzura cauzata de nisip sau de sarea care se infiltreaza între carcasă și lunetă și posibilitatea deplasării accidentale sau deteriorarea lunelei.

Luneta rotativa - element de bază ale ceasurilor pentru scafandri
Citizen Eco-Drive Promaster Professional Diver 1000m

Ca o soluție la aceste probleme, Citizen a introdus o luneta detașabilă pe modelul Citizen Promaster 1000 în 2002, iar IWC a lansat Ocean 2000 în 1984, cu o luneta care nu putea fi activata decât în ​​sensul acelor de ceasornic (idee reintrodusă în 1998 cu GST Aquatimer). Acest concept a fost folosit în mod similar de Certina, cu DS-2 500 m în 1968, iar mai târziu, în 2003, de TAG Heuer Aquagraph 2000 Chronograph și de Oris în 2009 cu Oris Prodiver (a cărui bezel avea nevoie a fi ridicat). Mecanismele de blocare a bezelului mai mult sau mai puțin complicate – așa cum au fost introduse pentru prima dată pe Omega Ploprof în 1970 și din nou în versiunea sa modernă în 2009 – pot fi găsite și pe Hublot Subaquaneus.

2. Luneta rotativa interna

Recomandam

În această construcție, luneta este amplasată în interiorul ceasului și este astfel protejată de cristal, conferind ceasului un aspect mai elegant. Luneta poate fi acționată doar cu o coroană (de obicei suplimentară), în ambele direcții (Audemars Piguet Royal Oak Offshore Diver, Hublot Oceanographic etc.). Dezavantaj: O deschidere suplimentară în carcasă și o coroană destul de mică cu care să se confunde. Cu cât este mai sigur proiectat (unidirecțional, cu șuruburi), cu atât devine mai puțin practic pentru scufundări.

Audemars Piguet Royal Oak Offshore Diver

În 2002, Eterna a introdus, pe modelul KonTiki Diver, o primă fuziune interesantă a ambelor concepte: luneta internă ar putea fi actionata din exterior, concept care a permis pentru prima dată o rezistență sub apă de 200 de metri și, în 2005, până la 1.000 de metri.

Luneta rotativa - element de bază ale ceasurilor pentru scafandri
Eterna KonTiki Diver

În 2014, IWC a mers si mai departe si ofera, pentru prima dată, cel mai bun din ambele constructii: Familia IWC Aquatimer are un sistem, denumit Safedive, care combină o lunetă internă unidirecțională care poate fi rotită doar de o lunetă exterioară (care poate fi mișcată în ambele direcții, dar numai în sens invers acelor de ceasornic pentru reglarea lunetei interne).

 IWC Automatic Aquatimer 2,000 Meters

Cele mai interesante ceasuri pentru scufundare din magazinele de ceasuri.

View Comment (1)

    Spune-ti parerea

    Your email address will not be published.

    TimelessWatch.ro participă la diverse programe de marketing afiliat, ceea ce înseamnă că putem primi comisioane plătite pentru produsele promovate, atunci cand sunteti redirectionati catre magazinele online partenere.

    Scroll To Top